hjem
Hjem | Om virksomheten | Kontakt oss
NavigasjonOfte spurte spørsmål

Spørsmål: Hvordan skifter jeg ut defekt takstein?
Svar: Skyv opp 2 takstein over den ødelagte, fjern den, sett inn ny og skyv de to over, ned igjen.

Spørsmål: Vann renner inn rundt pipe, hva kan dette skyldes? Kan jeg ordne dette selv?
Svar: Dette kan være flere årsaker, men vi har nevnt de mest vanlige årsakene i kronologisk rekkefølge.

1. Knust takstein/mønestein over pipa hvor underlagspapp ikke er brettet opp bak pipe. Enkel løsning: Fjern takstein, skjær sløyfer og lekter i et område bak pipa.
Skjær av en pappbit som er en del lengre enn pipebredden. Pass på så den er lang nok til å legges under første skjøt på eksisterende papp, så vannet ikke renner under ny papp og inn. Pass på så du får en oppbrett på pappen litt opp på pipa. Vannet blir da ledet vekk fra pipa, nedover underlagspappen og ned i takrenne. Sett så på igjen sløyfer og lekter og erstatt defekt stein med ny.

2. Sprekk/hull i bakstykke på pipebeslag. Dette kan du lett se ved å fjerne skitt fra bakstykket og se etter. Ta med en kniv og pirk litt i knekken på beslaget. Undersøk nøye. Ta også en titt på blyet som går fra bakstykket og under takstein. Bly kan lett få skrammer/skader siden det er såpass mykt metall. Deretter kan du undersøke på siden og foran, men som regel er lekkasje forårsaket bak pipe og ikke på siden eller foran.

3. Dårlig fuging på innslissing. (Toppen på pipebeslaget som går inn i pipe) Fugemasse holder ikke evig! Se nøye etter når du ser etter dette. Du vil kanskje ikke klare å se det med det blotte øye for det er ganske lite som skal til før det kan komme inn noen dråper vann. Her lønner det seg å skrape bort gammel, overflødig fugemasse og fuge på nytt. Pass på å bruke Vulkem og ikke silikon, siden silikon ikke er særlig egnet utendørs.

4. Pipa trekker vann. Har du pipe uten pipetopp kan dette være problemet. Leka og tegl trekker vann og fører vannet videre ned i pipestammen. Dette pleier ikke å være noe stort problem for teglsteinspiper, men for lekapiper kan dette være vanlig siden leka trekker større mengder vann. Dette problemet kan enkelt løses ved å montere på en pipetopp. En pipetopp beskytter og forlenger levetiden på pipa samtidig som den hindrer vann i å trekke inn. Pipetopper kan kjøpes ferdigprodusert i standardmål eller den kan spesial produseres av oss.

Spørsmål: Jeg har problemer med snøras fra taket mitt, kan jeg montere opp snøfanger selv?
Svar: Ja, det er fullt mulig. Vi har lagt ut monteringsveiledning på Lobas snøfanger under "leggeanvisninger/brosjyrer". Lobas snøfanger kan du blant annet få kjøpt hos Ventilasjon og blikkhuset, Bærum.

Spørsmål: Takrenna renner over, hva kan dette skyldes?
Svar: Som regel når dette skjer og det ikke har vært noe problemer med det fra før, skyldes det mye lau og skitt i takrenna. Dette løses enkelt ved å fjerne det. I mange renner er det også en lausil som ligger over hullet i renna som hindrer nedløp/dreneringsrør i å tette seg. Her samler det seg fort mye lau og jord som man må fjerne for at vannet skal renne bort.
Hvis dette ikke er tilfelle kan du ta et vater og måle om det er riktig fall på takrenna. Det hender at krokene som holder takrenna blir skadet av snøras eller alder som så har ført til motfall på takrenne. Dersom dette har skjedd må man fjerne bordtaksbeslag (beslag som sitter fra nederste lekt og ned i takrenne) og skifte ut eventuelle defekte kroker eller om man bare trenger å skru dem fast på nytt.

Spørsmål: Jeg får store istapper ned fra taket mitt om vinteren. Hva skyldes dette og hva kan jeg gjøre med det?
Svar: Isdannelse er veldig vanlig. Spesielt med varmloft. Dette skyldes rett og slett for dårlig isolering og lufting av taket. Man får varmegjennomslag hvor snø og is tiner på taket, renner ned i takrenna for deretter å fryse til is igjen. Når denne prosessen har pågått lenge nok vil vannet til slutt renne over takrenna og fryse. Dette er resultatet på isdannesle. Det som er veldig typisk om man har problemer med mye is er frostspreng i nedløpsrør.
Dette kan løses med varmekabler eller forbedre lufting og isolering mellom loft og bordtak.

Spørsmål: Soilhatten min er defekt, kan jeg skifte denne selv?
Svar: Ja, standard soilhatter kan kjøpes ferdigprodusert fra våre leverandører og er veldig enkle å erstatte.
Skyv opp takstein/fjern plater som ligger oppå blykraven på den eksiserende, defekte og dra den oppover soilrøret til den er av. Skyv så over den nye, sett den på plass og legg på igjen takstein/plater over bakstykket på blykraven så ikke vannet har noen mulighet til å renne inn under blyet.

Spørsmål: Nedløpsrøret mitt er ødelagt, hvordan kan jeg bytte dette selv?
Svar: Bytte nedløp er en enkel opersajon så lenge det ikke er snakk om veldig høye bygg hvor man trenger lift eller en høy stige. Nedløp kjøpes av våre leverandører og leveres i 3 meters lengder og dimensjoner på 75mm 87mm og 100mm hvor 75mm er mest vanlig på bolighus. Bend og utkast er som regel poppet i sammen med nedløpsrør så det er mulig du vil trenge et 3,3 mm bor til å bore ut naglene.
Skru så ut skruene på nedløps klamrene som sitter på veggen og fjern nedløpsrøret. Deretter bruker du baufil og kutter nytt nedløpsrør i samme lengde, dytter delene sammen og skrur det fast igjen.
Fest også eventuelt utkast med en popnagl så det ikke faller av.

Spørsmål: Trenger jeg takstige opp til pipa?
Svar: Så lenge det ikke er flatt tak er det påbud med takstige så feier skal få enkel og trygg adkomst opp til pipa. Ønsker du å montere opp dette selv kan du laste ned monteringsveiledning på Lobas takstige fra "leggeanvisninger/brosjyrer".
Se også mere info på www.lobas.no

Alt av verktøy og materialer som er beskrevet her kan kjøpes direkte fra blant annet ventilasjon og blikkhuset i bærum.
Ser du etter monteringsveiledninger/leggeanvisninger til et produkt? trykk på "leggeanvisninger/brosjyrer". Her vil du finne et stort utvalg av veiledninger i .pdf format - Adobe acrobat.
TAKTEKKING
Icopal Mono-Polar for flate tak
Icopal Decra takpanner
Icopal shingel
Zanda takstein
Skarpnes takstein
Hollandsk glassert teglstein
Torvtak
Rutetekking
Plannja takpanner
Vanntrykksmembraner
 
BLIKKENSLAGERARBEID
Takrenner
Nedløp
Pipebeslag
Luftehatter
Stigetrinn
Snøfangere
Takbrosystemer
Bygningsbeslag forøvrig
 
VÅRE KUNDER
Borettslag
Sameier
Privatpersoner
Næringsbygg
Stat og kommuner


Bærum Taktekking A/S Telefon: 67138080 Telefaks: 67180101 E-mail: post@baerumtak.no